Nieuws

De gevolgen van het Coronavirus voor de transport

Het Coronavirus, de kranten staan er vol van en het is duidelijk dat het Coronavirus voor de transport grote gevolgen heeft. Natuurlijk heeft dit gevolgen voor de import en export van goederen.

Gevolgen transport vanuit China door Coronavirus

In China komt de productie en het transport ondanks het Coronavirus weer langzaam op gang, behalve in de regio Wuhan. Bedrijven en fabrieken gaan met beperkte capaciteit weer open. Vanwege een gebrek aan personeel op de terminals en voor het binnenlands transport staan de terminals in de grote havens momenteel overvol. Zodra de fabrieken weer gaan produceren verwachten we een grote aanvoer van goederen. Hierdoor komt er nog meer druk op de toch al overvolle terminals. Vooral in de havens van Shanghai, Ningbo en Xingang is er momenteel zware congestie.

Zeevracht Azië naar Europa

Nu het bedrijfsleven weer op gang komt is er ook meer vraag naar ruimte op de schepen richting Europa. Gezien het geringe aantal ‘blank’ sailings dat de rederijen hebben aangekondigd is er een tekort aan ruimte met gevolg dat de prijzen stijgen tot ver in maart. Wij raden dan ook aan om boekingen tijdig aan ons door te geven zodat wij ruimte kunnen reserveren.

Zeevracht vanuit Europa

Het ruimteprobleem beperkt zich niet alleen tot de import, ook de export moet eraan geloven. Naast de prijsverhogingen is er vanaf 1 maart jl. ook een zogenaamde ‘Peak Season toeslag’ aangekondigd door de rederijen. Dit geldt voor alle verschepingen richting het Verre Oosten, Midden-Oosten, Australië, Nieuw Zeeland en India. Gelukkig zijn wij van deze ontwikkelingen op de hoogte en weten wij precies hoe we hier voor jou het beste op in kunnen spelen.

Luchtvracht

Naast de zeevracht zijn de gevolgen van het Coronavirus ook in ander transport te merken. De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben hun passagiersvluchten naar China geannuleerd. Deze vluchten nemen normaal gesproken ook vracht mee. Deze vluchten zijn vooralsnog tot eind maart geannuleerd. Er gaan nog wel vrachtvliegentuigen richting China maar minder dan normaal. Ook voor de luchtvracht adviseren we om lading zo snel mogelijk bij ons aan te melden zodat wij ruimte op tijd kunnen boeken. Zo voorkom je dat het Coronavirus jouw transport niet negatief beïnvloedt.

We houden de situatie nauwlettend in de gaten. Heb je nog vragen over het Coronavirus in de transportsector of wil je advies over je aankomende transport, dan kan je ons natuurlijk altijd bellen.