Nieuws

Het belang van een transportverzekering

Het belang van een transportverzekering

Jij wilt jouw goederen vervoerd hebben van A naar B, waar ook ter wereld. En of je dit nu met weg-, spoor-, lucht- of zeevervoer wilt regelen, je wilt hoe dan ook dat jouw zending met de grootste zorg behandeld wordt en dat de risico’s die ze onderweg loopt, zoveel mogelijk gedekt zijn. Jouw zending is immer kostbaar. We schreven al eerder waar je op moet letten als je wilt beginnen met internationaal ondernemen en in ons vorige blog vertelden we meer over de internationale leveringsvoorwaarden, ook wel Incoterms genoemd. Maar als je dan jouw goederen gaat vervoeren, dan wil je ook weet je hoe het zit met een transportverzekering voor je goederen? Je wilt immers dat jouw zending goed verzekerd is en dat duidelijk is wie er verantwoordelijk is voor schade of diefstal. 

Wat is een transportverzekering?

Je moet er niet aan denken, maar het is altijd mogelijk dat jouw goederen tijdens transport schade oplopen of kwijtraken. Ook kan het gebeuren dat goederen tijdens vervoer gestolen worden. Het is niet standaard en vanzelfsprekend dat de vervoerder dan aansprakelijk is voor de opgelopen schade. Het kan zijn dat de transporteur slechts tot een bepaald maximum aansprakelijk is voor de schade van de zending. En soms is een vervoerder zelfs helemaal niet aansprakelijk. Dat kan bijvoorbeeld bij overmacht of wanneer de goederen slecht verpakt zijn. Met het afsluiten van een transportverzekering dek je deze risico’s af. Of je nu zelf een transportverzekering moet afsluiten of je leverancier of klant hoort dit te doen, is afhankelijk van de Incoterm die je samen afgesproken hebt.

Waarom een transportverzekering afsluiten?

Wellicht denk je dat het een ver-van-je-bed-show is en dat jou vast en zeker niet gaat overkomen, dat jouw zending kwijtraakt, gestolen wordt of schade oploopt. Echter, een ongeluk zit in een klein hoekje. Helemaal als je zending een maand onderweg is over een onstuimige oceaan of je luchtvracht in een heftige turbulentie terecht komt. En dan kan het ook nog voorkomen dat mensen kwaad willen met jouw zending en onbezonnen met je zending omgaan of dat het containerschip met jouw zeevracht op piraten stuit.

Twijfel je of je wel een transportverzekering moet afsluiten? Wellicht uit kostenoverweging, omdat je goederen relatief niet veel waarde hebben? Het is dan goed te weten dat als je je zending niet verzekerd hebt, het in de meeste gevallen een onbegonnen zaak is om schade te verhalen op een rederij, luchtvaartmaatschappij of expediteur vanwege de algemene voorwaarden. 

Transportverzekering mogelijkheden

Heb jij besloten dat jij niet meer risico wilt lopen dan nodig en wil jij jouw zending goed verzekeren tijdens het transport? Dan zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden qua goederentransportverzekering. Bekijk goed welke risico’s je gedekt wilt hebben. Een en ander is afhankelijk van de goederen, de zending, maar ook van het vervoersmiddel en de waarde van de zending. Daarbij kun je ook nog volgende bekijken en meenemen in je beslissing om de juiste transportverzekering te nemen.

Doorlopend of per zending

Als je regelmatig goederen te vervoeren hebt, kun je kiezen voor een doorlopende transportverzekering. Jouw goederen zijn in een bepaalde periode dan verzekerd tot een bepaald bedrag per zending. Indien je maar af en toe goederen vervoert, kun je ook een verzekering per zending afsluiten.

Seller’s Interest verzekering

Dit is een transportverzekering die het risico dekt dat de verkoper loopt als de koper zich onvoldoende heeft ingedekt voor de gevolgen van transportschade of weigert te betalen. Met deze verzekering dekt de verkoper zijn eigen belang als blijkt dat de koper zich niet of onvoldoende heeft ingedekt tegen transportschade.