Nieuws

Hyperloop: Het transport van de toekomst?

Hyperloop: Het transport van de toekomst?

Misschien heb je er al eens iets over gehoord de afgelopen jaren of heb je net wat actuele berichten erover gelezen, maar in hoeverre ben jij bekend met de hyperloop? Dit concept dat tien jaar geleden bedacht werd is volop in ontwikkeling. Maar wat is een hyperloop eigenlijk en waarvoor kan het gebruikt worden? En is dit straks, wanneer dit in de toekomst voldoende getest en uiteindelijk gerealiseerd is een goed transportmiddel voor bijvoorbeeld vracht? Helemaal nu we de afgelopen tijd enorme druk op de transportmarkt hebben ervaren, is het in ieder geval goed om de mogelijkheden qua transport te bekijken. De logistiek staat immers sowieso al voor de nodige uitdagingen. Lees ook hier ons eerdere blog over hoge containertarieven. Maar is een hyperloop het transport van de toekomst?

Wat is de hyperloop?

De hyperloop is oorspronkelijk een concept voor een magnetische vacuümtrein dat in 2012 gepresenteerd werd door Elon Musk. Het is een transportsysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van een luchtdrukbuis waarin personen, maar ook vracht vervoerd kunnen worden. Het is vergelijkbaar met buizenpost, alleen wordt er bij de hyperloop niet gewerkt met overdruk, maar met middenvacuüm. De trein zweeft door een lagedruk tunnel, waardoor er minder luchtwrijving is en de hyperloop daardoor hoge snelheden kan behalen. In theorie zou dat 1200 km/uur kunnen zijn.

De ‘loop’ in hyperloop refereert naar de lus waarin de trein reist: van de ene naar de andere plaats van bestemming en weer terug. In eerste instantie had de hyperloop, zoals Elon Musk het bedacht had, betrekking op een verbinding tussen Los Angeles en San Francisco met de intentie dat deze rit slechts 35 minuten zou moeten duren bij een hemelsbrede afstand van bijna 600 km.

Hyperloop ontwikkelingen in Nederland

Sinds de presentatie zo’n tien jaar geleden, wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van hyperloops wereldwijd door verschillende partijen. In Nederland houdt het bedrijf Hardt Hyperloop, bestaande uit studenten van de Technische Universiteit Delft zich bezig met de ontwikkeling van een hyperloopsysteem in Europa. In 2017 wonnen zij de tweede prijs in de internationale ontwerpwedstrijd van Elon Musk en sindsdien hebben zij verschillende plannen gepresenteerd voor interessante hyperloopverbindingen in Nederland en daarbuiten.

Hardt Hyperloop heeft reeds diverse testopstellingen gebouwd en naar verwachting wordt dit jaar het onderzoekscentrum ‘European Hyperloop Center’ met testbaan bij Groningen gerealiseerd.

Hyperloop in de toekomst

Bij het vervoer in een hyperloop worden capsules in een buis geplaatst waarin goederen en mensen met hoge snelheid vervoerd kunnen worden. Elon Musk noemt de hyperloop ‘de vijfde methode van transport’ naast het vervoer via de weg, lucht, zee en het spoor. Maar eigenlijk is de hyperloop vooral een verbetering van treinvervoer en een modernere versie van de hogesnelheidstreinen die er nu al zijn. Naast dat het vervoer middels een hyperloop enorm snel moet zijn, is het ook nog eens duurzaam, aangezien er geen CO2 uitstoot is en er groene energie gebruikt wordt.

Naast de voordelen en de oplossing voor diverse zaken, komt er natuurlijk veel meer kijken bij het ontwikkelen van hyperloops. De infrastructuur zal aangepast moeten worden en er zullen hyperloop terminals moeten komen, zodat er gelost en geladen kan worden. Er liggen naast de ontwikkeling van de hyperloop zelf nog meer vraagstukken die de nodige tijd, energie en investering verlangen.

Wat kan een hyperloop voor de logistiek betekenen?

Hyperloop is zeer interessant voor vrachtvervoer. Omdat je niet of nauwelijks te maken hebt met verkeers- en omgevingsinvloeden, kun je tijdgevoelige ladingen, zoals versproducten en medicijnen binnen no-time op de plaats van bestemming afleveren. Transport kan sneller en efficiënter gebeuren.

Momenteel wordt er al gekeken naar de mogelijkheden voor het vervoer van zeecontainers via een buizensysteem en ook over het vervoer op pallets wordt nagedacht. Het klinkt nog als toekomstmuziek, maar wat als dit binnen enkele jaren realiteit wordt? Volgens TU Delft zou de hyperloop in 2030 al een groot deel van het vrachtverkeer kunnen vervangen.

Klaar voor de toekomst

Niemand weet wat de toekomst ons daadwerkelijk gaat brengen. Echter, het is fijn te weten dat ook de transportwereld niet stil staat en er continu geïnvesteerd wordt. Dat er nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden, die niet alleen sneller en efficiënter zijn, maar ook nog eens duurzamer.

Fotobron: Hyperloop TT