Nieuws

Internationaal ondernemen: Waar begin je?

Internationaal ondernemen: Waar begin je?

Jij hebt als ondernemer besloten om internationaal te ondernemen. Je wilt jouw goederen importeren of exporteren. Superleuk, maar ook spannend, want bij internationaal ondernemen komt veel kijken. Het is dan ook interessant en belangrijk om te kijken waar je rekening mee moet houden en voor welke uitdagingen je kunt komen te staan. Hoe vind je goede en betrouwbare leveranciers? Wat is de beste transportmogelijkheid en wat komt daarbij kijken? En is het in deze tijd nog interessant om goederen te laten verschepen? De scheepvaart staat namelijk onder druk en dat brengt hoge containertarieven met zich mee. Lees er meer over in dit blog. Bedenk voordat je begint met internationaal ondernemen dan ook goed waar je begint en hoe je het gaat aanpakken. Om je op weg te helpen hierbij ons stappenplan met advies.

1. Marktonderzoek
Iedere ondernemer begint in principe met een marktonderzoek. Wat wil je importeren, waarom en mag het ingevoerd worden? Is er een doelgroep voor jouw product en zijn er reeds concurrenten?

2. Importplan
Een goed importplan geeft inzicht of er een kans van slagen is om bepaalde goederen te importeren (of te exporteren). Door een aantal stappen te doorlopen, wordt duidelijk of het verstandig is om te starten met jouw internationale handel. Denk aan vragen als:
– Wat wil ik importeren en waarom?
– Met welke wetten en regels heb ik te maken?
– Hoe regel ik transport?
– Wie zijn mijn concurrenten en hoe pakken zij het aan?
– Wat zijn mijn kansen en risico’s?

3. Wetgeving en regels
Bij internationale handel krijg je te maken met wetten en regels, zoals producteisen, invoerrechten, vergunningen en productaansprakelijkheid. Wees goed voorbereid en laat je juist informeren.

4. Leverancier
Je wilt een goede en betrouwbare leverancier van jouw goederen, want dit werkt alleen maar in je voordeel. Naast dat je een goed gevoel bij een leverancier wilt hebben, is het verstandig om informatie te verzamelen, zoals documentatie, verkoopvoorwaarden, productcapaciteit, levertijden, leveringsvoorwaarden. Echter, ook de aard en omvang van het bedrijf en de talenkennis van je leverancier of agent zijn belangrijk. Let op dat je goede afspraken maakt.

5. Transport
Bij internationale handel is transport een essentieel onderdeel. Je wilt je goederen immers op de juiste plek van bestemming krijgen, maar er komt veel meer kijken bij alleen het vervoer. Het is dan ook al goed om dit vroeg in het traject in kaart te brengen en duidelijk te hebben, zodat je weet waar je rekening mee moet houden en met welke partijen je afspraken kunt maken, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.
Naast het vervoer zelf, moet je bij transport ook denken aan bijvoorbeeld opslag, overslag en documentatie. En ga je internationaal en importeren of exporteren, dan dien je ook nog rekening te houden met internationale wetten en regels.

Goederentransport
Je kunt je goederen op verschillende manieren transporteren van en naar het buitenland. Afhankelijk van de plaats van bestemming of oorsprong, is er mogelijkheid tussen weg-, spoor-, lucht- of zeevervoer. Je keuze in transport hangt af van de producten, de hoeveelheid en omvang van de zending, maar ook de af te leggen afstand en marge in tijd die je hebt voor het transport. Zijn bijvoorbeeld langere wachttijden of hoge transportkosten rendabel genoeg of is het verstandiger om de productie te verplaatsen? Bekijk hoe dan ook de opties goed.

Expediteur en transporteurs
Als ondernemer moet je al veel kunnen en regelen. En als (beginnend) ondernemer is de kans niet groot dat je over eigen vervoermiddelen beschikt. Althans, niet om deze internationaal in te zetten. Je doet er verstandig aan om hiervoor gespecialiseerde partij voor in de armen te nemen.
Je kunt een transporteur regelen voor het vervoeren van jouw zending. Ook kun je jouw zending aan een expediteur overlaten. Een expediteur is een organisator die de verzending van jouw goederen regelt en daarbij ook zorgt voor alles wat erbij komt kijken, zoals documenten, douaneformaliteiten, verzekering en opslag.

Transportdocumenten
Indien je jouw goederen vanuit of naar het buitenland wilt vervoeren, heb je vervoersdocumenten nodig. Deze documenten bevatten gegevens over de producten, het vervoer, maar ook over de afzender en de bestemming. Het is belangrijk dat dit altijd compleet is en van de juiste gegevens is voorzien in verband met mogelijke controles door de douane of politie. Als je het goed voor elkaar hebt, verlopen de procedures vaak sneller, zodat jij je goederen eerder op de plaats van bestemming hebt.

Douaneformaliteiten
Wanneer je gaat importeren of exporteren, heb je rekening te houden met een aantal regels. Bij zendingen van en naar landen buiten de EU moet je je goederen aangeven bij de Nederlandse Douane en worden er aan de hand van je aangifte invoer- of uitvoerheffingen berekend. Daarnaast beoordeelt de douane of er nog andere douanevoorschriften gelden, wat mogelijk effect heeft op je invoerrechten.

Verpakkingseisen
Misschien niet het eerste om bij stil te staan, maar ook de verpakking om jouw goederen dient aan allerlei eisen te voldoen. Deze eisen verschillen per land, dus zoek dit goed uit. In de meeste gevallen is de vervoerder aansprakelijk voor beschadigingen aan de goederen tijdens transport, dus een goede verpakking is voor deze partij zeker van belang. Vooraf goed overleg over de verpakking van je zending met je expediteur of transporteur is dan ook zeker een aanrader.

Internationale leveringsvoorwaarden
In je leveringsvoorwaarden staat wat er geregeld is met betrekking tot de levering van je zending. Specifiek voor zakendoen met het buitenland zijn internationale leveringsvoorwaarden opgesteld voor het transport en de levering van goederen. Deze zogenoemde Incoterms zijn internationaal geaccepteerde leveringsvoorwaarden en zijn van belang om administratieve redenen, maar ook vanwege risicobeheersing en aansprakelijkheid. Door het afspreken van een Incoterm staat vast of bijvoorbeeld de verkopende of kopende partij verantwoordelijk is voor het regelen van het vervoer, de bijkomende kosten en wie het risico draagt bij schade of verlies tijdens transport.

Transportverzekering
Tijdens het transport kan er altijd wat gebeuren, zoals het oplopen van schade of het goederen kunnen verloren gaan. Het is niet standaard dat de vervoerder verantwoordelijk is voor deze schade. Het is dan ook verstandig om een transportverzekering af te sluiten om risico’s af te dekken. Afhankelijk van de afgesproken Incoterm, moet je zelf een transportverzekering afsluiten of dit door de klant of leverancier zelf laten regelen.

6. Betalingsvormen
Met de leverancier spreek je af hoe je betaalt voor de goederen die jij afneemt. Bij betaling achteraf loop je als importeur geen risico, maar de leverancier des te meer. Wanneer je beiden zekerheid wilt, dan kun je kiezen voor betaling op basis van de documenten. Nadat jij de juiste documenten van de leverancier ontvangen hebt, betaal je als importeur voor je goederen. Het is verstandig om bij je bank te checken welke betalingsvorm het beste bij jouw transactie past.

7. Kostprijsberekening
Nu steeds duidelijker wordt hoe je een en ander kunt aanpakken, kun je een duidelijker in kaart brengen welke kosten je moet maken om te importeren of te exporteren. Door deze kostprijsberekening kun je ook nagaan welke prijs je moet vragen voor jouw product om genoeg marge te hebben en winst te maken.

8. Contract
Zodra je alles inzichtelijk hebt, wil je knopen doorhakken en er al dan niet voor gaan. Als jij besloten hebt met diverse partijen in zee te gaan in jouw importproces, is het verstandig om afspraken vast te leggen in bij voorkeur een contract of overeenkomst. Zo is helder wat ieders rechten en plichten zijn en voorkom je mogelijk conflicten. Regel een contract met je leverancier, maar ook met je expediteur of transporteur of eventueel handelsagent.

Internationaal ondernemen is niet niks
Of je nu wilt gaan importeren of exporteren, als je als ondernemer internationaal wilt gaan, komt daar veel bij kijken. Naast dat het spannend is, kom je ook voor nieuwe vraagstukken te staan. Een boel uitdagingen die je niet per se alleen hoeft aan te gaan.
DR Logistics is een ervaren expediteur met veel kennis op het gebied van internationaal ondernemen. Niet alleen kunnen wij het transport regelen voor jouw zending, maar wij zijn ook op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen rondom internationale wet- en regelgeving, zodat wij je kunnen helpen met de juiste documenten en verzekeringen. Wij denken graag met je mee en adviseren jou als ondernemer graag, aangezien jij al met genoeg rekening moet houden, want internationaal ondernemen is niet niks.